Tips om beter met faalangst om te gaan

In dit blog worden tips gegeven voor wanneer jij vastloopt door faalangst, lees nu hieronder verder!

Tips om rust te creëren wanneer je faalangst hebt

Faalangst kan in allerlei situaties voorkomen, zo kan het zijn dat je ineens een black-out krijgt tijdens een belangrijke toets, of je bent zo bang om te falen dat je dit fysiek merkt door bijvoorbeeld trillende handen. Omgaan met faalangst begint bij bewustwording, hieronder krijg je tips die ervoor zorgen dat jij weet wat je moet doen in spannende situaties [3]. 

Noot: Afbeelding van Pixabay, geüpload door geralt

  • Doe van tevoren een aantal meditatie of ademhalingsoefeningen. Als je weet dat je morgen een toets hebt waar je zenuwachtig voor bent, doe dan van tevoren een ademhalingsoefening zodat je de faalangst voor bent. 
  • Probeer uit je gedachtes te komen en denk in het hier en nu. Soms kan je zo bezig zijn met je angsten dat je vergeet wat er om je heen gebeurt.  
  • Maak duidelijk voor jezelf wat het ergste is dat er kan gebeuren. Blijf realistisch over wat er kan gebeuren als je bijvoorbeeld een toets niet haalt.  
  • Maak het bespreekbaar! Faalangst is over het algemeen ook een taboe, maak bespreekbaar dat je zenuwachtig of angstig bent want hier hoef jij je niet voor te schamen. 
  • Denk na over dingen waar je wel controle over hebt. Vaak focussen we ons op dingen waar we geen controle over hebben, dit zorgt voor onnodige stress en angst. Wanneer jij je kan focussen op de dingen waar jij invloed op hebt zul je merken dat je zelfverzekerder wordt.
  • In het G-schema op de zelfhulp pagina is het ook al eens benoemd, maar bedenk voor jezelf wat je graag zou willen dat de uitkomst is wanneer je ergens bang of angstig voor bent. Je zult dan al gauw merken dat je angst irrelevant is.
  • Het is belangrijk om je successen te vieren, wanneer je dit niet doet zul je niet de waardering ervaren die je ergens voor verdient hebt. Zodra je successen viert ga je je zelfverzekerder voelen over het werk wat je levert.

Het is zoals hierboven ook benoemd is belangrijk om over faalangst te praten, bespreek daarom met jouw naasten wat je moet doen en waar je bang voor bent. Zij kunnen jou steun bieden wanneer je bijvoorbeeld taken gaat vermijden omdat het je te veel wordt [2].

Daarnaast is het belangrijk om een positieve gedachtegang te hebben, dit kan moeilijk zijn om ineens aan te leren als je al langer kampt met faalangst. Probeer het daarom op te delen in kleine stapjes, zo kun je werken naar een groter doel. Positieve gedachten kunnen de negatieve gedachten neutraliseren, zo blijf je je richten op de taak en focus je je minder op je angsten [1].

Voor meer tips tegen faalangst kun je naar: https://piekerpoli.nl/10-tips-tegen-faalangst/

Noot: Afbeelding van Pexels, geüpload door Andrea Piacquadio

Bronnen

[1] Drs-Marleen-Derks. (2020, December 28). 10 tips tegen faalangst. Piekerpoli. https://piekerpoli.nl/10-tips-tegen-faalangst/

[2] Lahr, P. & Rijkee, D. (2017) Eerste hulp bij faalangst: Faalangsttraining voor jongeren van 10 tot 18 jaar.

[3] Rosing, L. (2019). ‘Ontspanningsoefeningen, relativeren en bespreekbaar maken.’ PodoPost, 32(9), 36–38. https://doi.org/10.1007/s12480-019-0123-1

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *