Wat zijn de oorzaken en gevolgen van faalangst?
Wat zijn de oorzaken en gevolgen van faalangst onder scholieren? Faalangst is een angst die voor kan komen bij belangrijke cruciale momenten in het leven van een persoon. Er zijn een aantal verschillende oorzaken van faalangst, in sommige gevallen is dit genetisch of is het ontstaan tijdens de ontwikkeling van een persoon. Genetisch aangelegde faalangst houdt in dat de ouders van een kind ook met dit probleem kampen, ook tijdens de opvoeding kan dit versterkt worden door de omgeving (ouders die ook faalangst hebben). [2]
Hieronder worden de oorzaken en gevolgen van faalangst kort beschreven.

Mogelijke oorzaken
Faalangst kan ontwikkeld worden wanneer er bijvoorbeeld thuis nooit een compliment wordt gegeven voor een goed cijfer, of kan het versterkt worden door het vergelijken van iemand met hogere cijfers. Faalangst kan situatie specifiek zijn en wordt daardoor versterkt in verschillende situaties, bijvoorbeeld bij taaksituaties (bijv. een belangrijk examen). Ook kan faalangst worden versterkt door een specifiek persoon (bijv. ouders die je nooit hebben erkend voor je werk). De versterkende factor van faalangst is hoe bedreigend de desbetreffende situatie is voor de eigenwaarde van de persoon [2].
Omgevingsfactoren
Volgens het boek ‘Je bibbers de baas’ [1] wordt faalangst versterkt wanneer je als persoon faalangstig aangelegd bent, een kind dat emotioneel stabiel is kampt minder snel met faalangst dan een instabiel kind. Er wordt gesproken van de individuele factor, dit houdt in dat verstoorde denkschema’s de klachten juist in stand houden. Ook staat een negatief zelfbeeld in combinatie met een verminderde emotionele stabiliteit in stand met faalangst.
Individuele factoren
Naast de individuele factoren zijn er ook omgevingsfactoren betrokken bij het ontwikkelen van faalangst. Hier zijn juist externe personen (denk aan leraren en docenten) en gebeurtenissen (het niet halen van een toets of de reden dat de faalangst wordt ontwikkeld, negatieve ervaringen, een gevoel van competitie of de nadruk op wat een kind fout doet zorgt hierbij voor het ontstaan van faalangst [1].
Gevolgen
Er wordt beschreven in ‘Je bibbers de baas’ [1] dat faalangst en sociale angst in stand houdende factoren delen met elkaar, uitgaande van deze theorie wordt er verder gesproken over sociale angststoornissen. Sociale angst en faalangst kunnen in het latere leven van personen grote invloed hebben, dit wanneer de klachten ontstaan tijdens de jeugd en op latere leeftijd kan de impact ook groot zijn. Kinderen/jongeren krijgen naast een laag zelfbeeld ook vaak een afkeer tegen school, dit omdat zij hier wellicht geen positieve ervaringen mee associëren.
De gevolgen van blijven lopen met faalangst op korte termijn zijn bijvoorbeeld, het hebben van weinig vrienden, slechtere schoolprestaties en een negatief zelfbeeld. Ook kan het hebben van een faalangst op lange termijn invloed hebben, denk hierbij aan het ontwikkelen van een nog ergere angststoornis, of het gaan misbruiken van middelen [1].
Mocht je dit interessant vinden, lees dan ook eens tips om met faalangst om te gaan.
Bronnen
[1] Van Der Zalm-Grisnich, M. (2009). Je bibbers de baas. In Bohn Stafleu van Loghum eBooks. https://doi.org/10.1007/978-90-313-7431-1
[2] Veenman, M. (2004). Faalangst, een dobbelsteen met zes zijden. Remediaal, 5, 3–9. https://www.orthoconsult.nl/upload_images/2010-10-082010.10-faalangst-een-dobbelsteen-met-zes-zijden.pdf
